Waar komt de naam vandaan?

Midden jaren 60 van de vorige eeuw bestonden er in Bussum twee honkbalverenigingen. HCAW, de in 1957 zelfstandig geworden honkbalafdeling van voetbalvereniging “Allen Weerbaar” en “The Scimitars”, de in 1963 zelfstandig geworden honkbalafdeling van de Katholieke Sportvereniging SDO.

Toen aan het einde van het seizoen 1966 HCAW onder aanvoering van Rob Hoffmann naar de hoofdklasse promoveerde, was dat voor vier talentvolle junioren van The Scimitars aanleiding de overstap naar HCAW te maken. Nadat een jaar later bovendien een van de bestuursleden naar Aruba emigreerde, was dat voor de leden van The Scimitars reden de handdoek in de ring te gooien en in 1968 met HCAW te fuseren.


Wim Hageman

De bekendste speler uit het “oude” The Scimitars is Wim Hageman. Op het moment van de fusie met HCAW speelde hij in de aspiranten, maar al snel klom hij op naar het hoofdklasseteam van HCAW. In 1973 werd hij geselecteerd voor het Nederlands team. Hij speelde vijf jaar voor Oranje. De laatste twee jaar was hij aanvoerder. Wim Hageman stond bekend om zijn inzet en sportiviteit. Een voorbeeld voor alle talenten van het hedendaagse Scimitars.


Bij de oprichting van de Baseball Academy in november 2008 besloten de oprichters de oude naam uit de Bussumse honk- en softbalhistorie weer in ere te herstellen.

Luchtvaart

Bovenstaand stukje historie verklaart nog niet waarom de naam ooit is gekozen. De letterlijke vertaling van “scimitar” is “kromzwaard”, maar de naam voor de voormalige honkbalvereniging komt uit een heel andere hoek.

Jos Gieskens, een van de oprichters van The Scimitars en later bekend als bestuurslid softbalzaken van de KNBSB, werkte als luchtverkeersleider op Schiphol. In die tijd kwam er een nieuw vliegtuig op de markt dat door de vorm van de staart de (bij)naam “de scimitar” kreeg. De scimitar(-winglet) is ook een deel van de vleugel van veel vliegtuigmodellen, dat zorgt voor een hogere snelheid en een efficiënter brandstof gebruik. De “Scimitar” staat dus symbool voor snelheid en efficiëntie en dat is terug te vinden in het spel van onze honk- en softbaltalenten.

Schuiven naar boven