Scimitars biedt talentvolle jongens en meisjes een opleiding aan van maximaal 6 jaar. Hieronder volgt een uitleg van het opleidingstraject en de rol van Scimitars als regionale honk- en softbalacademie daarin. Daarnaast wordt er antwoord gegeven op de vraag waar een talent naartoe gaat, nadat de opleiding bij ons is afgerond.

De rol van de regionale honk- en softbalacademies in de talentontwikkeling staat uitvoerig beschreven in het Meerjaren Opleidingsplan Honkbal en het Meerjaren Opleidingsplan Softbal van de KNBSB (MOP). Deze MOP’s zijn geaccrediteerd door het NOC*NSF, waardoor de geselecteerde talenten ook automatisch een formele NOC*NSF ‘talentenstatus’ krijgen.

Nadat een talent via scouting, een try-out of het Future Stars programma door Scimitars is geselecteerd, begint zijn of haar opleiding.

Binnen het totale MOP verzorgt Scimitars de fase “Train To Train”. Er wordt getraind in twee groepen:

  • Groep U15
  • Groep U21 (U17 bij instructional league)

De honkbaltalenten trainen vier keer per week. De softbaltalenten trainen twee keer per week en daarnaast minimaal één keer bij hun vereniging.

Vervolgtraject

Na afronding van de opleiding bij Scimitars zijn er drie mogelijkheden:

  1. Het talent vervolgt zijn opleiding bij een college in de VS.
  2. Het talent wordt geselecteerd voor het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Amsterdam.
  3. Het talent zet zijn carrière voort bij een van de met Scimitars samenwerkende topsportorganisaties; HCAW (Bussum) of UVV (Utrecht).

Wedstrijden

De talenten spelen naast hun opleiding bij Scimitars competitiewedstrijden in de teams van hun vereniging. De honkbaltalenten spelen daarnaast in een van de twee Scimitars-teams in de Instructional League (aspiranten of junioren).

Schuiven naar boven